Kako se zvečka online?

Sada možete svakog dana da imate svoje Zvechkalica muzičke radionice, gde god da se  nalazite! Kroz zanimljive muzičke aktivnosti za celu porodicu moćićete da podstaknete sjajan razvoj tela i glavica Vaših beba i mališana. Zato, brzo okupite celu porodicu i pratite uputstva! 

WEB pristup video uputstvima za aktivnosti koje su deo svake od tema, dobija se uz WEB članarinu (password za pristup + materijali na e-mail).

Jedna tema se aktivno vežba i ponavlja jedan ceo mesec, minimum dva puta nedeljno.

Uživo online radionice preko Zoom aplikacije dobijaju se kroz mesečnu članarinu (4 časa + snimci časova + materijali na e-mail).

INSTRUMENTI ZA RAD

Zvečke (barem jedna, a idealno po dve za svakog učesnika): da napravite zvečke možete sipati nešto pirinča u manju kutiju sa poklopcem, ili jajastu plastičnu kutijicu iz kinder jaja;
Štapići (barem jedan par, ili po par za svakog učesnika): umesto štapića možete iskoristiti dve kašike, ili se jednostavno svi služite dlanovima;
Marama (barem jedna, ili po jedna za svakog učesnika): bilo kakav lagan i proziran materijal koji pronađete u kući, parče čaršava ili salveta;
Klavir, ksilofon, ili metalofon (ako nemate, samo posmatrajte video, opet će se glavica aktivirati i misliti o svojim rukama i prstima);
Bubanj (jedan koji se deli): bilo koja ravna površina u kući, ili bilo koja kutija;
Trijangl ili zvono (jedan koji se deli): pronađite nekakav zvonasti zvuk u kući, npr. lupite kašikom o cev radijatora, ili nešto slično i neka Vam to bude ritualni završetak časa.

Ukoliko ipak nameravate da opremite kuću muzičkim instrumentima, samo napred, jer muzički instrumenti zaista jesu najbolje igračke na svetu!

Pogledajte ovaj VIDEO koji sam snimila za Vas da biste razumeli zašto! Veliki broj instrumenata koje koristimo na Zvechkalica časovima dolaze iz prodavnice Licence Only, gde svi naši drugari dobijaju kod za 20% popusta, pa ih mi uvek rado preporučujemo!

UPUTSTVA SU DETALJNA I NAMENJENA ODRASLIMA i nakon što prvi put detaljno pregledate sve aktivnosti (možda čak i bez prisustva mališana), pokušajte da tokom narednih kućnih časova ta uputstva i objašnjenja u filmovima preskačete, jer mališanima ne mogu biti preterano zanimljiva, pa može doći do gubitka pažnje. A kako budete postajali sve više sigurni i uvežbani sa aktivnostima, potrudite se da pređete na puštanje mp3 fajlova (stižu na mejl na zahtev na zvechkalica@gmail.com) i imate fokus samo na Vas i Vašu bebu, malca, ili više njih, tokom časa. Za usvajanje i vežbanje jedne teme, preporučuje se jedan ceo mesec, jer je bebama i mališanima neophodno mnogo čestog ponavljanja. Do kraja jednog meseca, sve aktivnosti će ostati dobro zapamćene u svim glavicama, a kod malaca će određeni tekstovi i pokreti biti savladani. Taman kada se na kraju meseca ušuškaju u dobro poznate kompozicije, promenićemo temu i pokrenuti glavice u punoj brzini, sa sasvim novim zadacima.

ODRASLI NA ČASU su tu da služe kao sjajan uzor, model, primer i podrška. Veoma je važno da odrasli nauče sve tekstove svih pesama što pre! Po mogućstvu već do sledećeg časa, jer time dovode tekstove u dečiju opipljivu stvarnost i momentalno i bebe i deca počinju više da obraćaju pažnju na reči, govor i da sami pamte i uče, uz odrasle. Odrasli su dužni da se veoma ozbiljno posvete svim aktivnostima i da svojim delovanjem i pristupom privuku mališane da jednako fokusirano prate, a ne suvoparnim rečima i opominjanjima. Važno je da Vašim energičnim učestvovanjem i raspoloženjem privučete mališane da Vam se pridruže, jer je poenta da se pre svega igrate i uživate zajedno uz muziku!

STIMULACIJA RAZVOJA BEBA! Roditelji beba preuzimaju izvođenje većine aktivnosti. Bez obzira ako je beba veoma mala, roditelj mora da uči tekst, peva pesmu, koristi instrumente i prati sva uputstva, dok beba posmatra (ili puzi i trčkara u blizini). Ništa ne brinite, oni neverovatno mnogo i detaljno sve upijaju i na taj način maksimalno stimulišete bebinu glavicu i pokrećete veliki broj centara u njenom mozgu. Ukoliko beba dopušta da roditelj “upravlja” njenim rukama, slobodno to i uradite! Dakle, sve motorički zahtevnije aktivnosti Vi izvodite pred bebom, tako da njena glava analizira Vaše postupke, ili “upravljajući” njenim rukama, kada njena glava uspeva i da doživi pokrete svog tela.

*************

Pišite nam utiske:
Kako Vam se svideo čas?
Koliko često ste vežbali?
Kako su reagovali mališani i bebice?
Koja Vam je omiljena aktivnost?
Da li vidite dobre uticaje?
Da li ste se lepo zabavili?
Koje biste sledeće teme voleli da obradimo?
Pišite na zvechkalica@gmail.com!