Moj super muzikalni tata!

Tekst: Dunja Savić (Muzikolog i predavač u Zvechkalici)
Fotografije: privatna arhiva roditelja i predavača Zvechkalice i Foto Mrvica

Kao što smo već spomenuli u jednom od naših prethodnih tekstova, tate i njihov odnos sa decom je veoma važan za sve aspekte dečjeg razvoja i sazrevanja. Ljubav, snaga i sigurnost koju tata može da podari bebi ili detetu su podjednako važni kao i mamina. Mada su često predstavljeni kao jači pol što u startu biva tumačeno na pogrešan način, želimo odmah da razbijemo ove predrasude time što ćemo na najslikovitiji način da Vam prenesemo naše utiske o tatama sa Zvechkalice.

Naša muzička radionica je mesto gde je druženje i kvalitetno provedeno vreme zagarantovano! To je zato što su naši posetioci uvek orni za zabavu, akciju, učenje i muziciranje. Tim Zvechkalice je odgovoran za dobro osmišljen plan aktivnosti, nove pesmice i koreografije, mame prate, pevaju, nose bebe, snimaju, slikaju, a taaaate? Tate se dooooobro zabavljaju i često su najodgovorniji za raznorazne vratolomije i dugo smejanje. Međutim, iza tih šašavih dečaka u telu odraslog čoveka kriju se najdivinije osobine bez kojih dečji život ne bi bio isti.

Iako smo navikli da u većini slučajeva bebe i malci sa mamom posećuju Zvechkalicu, ovog puta bismo skrenuli pažnju na tate i to kako oni svojim stavom, razmišljanjima i emocijama utiču na bebe i malce, motivišu ih i daju im oslonac i podršku za nova otkrića.

Tata Nikola, njegova Gala i Galina drugarica Nina

Tata Nikola sa svojom Galom i Galinom drugaricom Ninom

Šta je to što smo na Zvechkalici uvideli da prija deci tokom tatinog učestvovanja u muzičkoj radionici? Prvo, primetili smo da je i za decu i za tate muzička radionica idealno mesto gde mogu da se igraju i zabavljaju, a istovremeno mesto gde dete na kreativan način može da nauči mnoge stvari primenljive na život van muzičke radionice. Kako su tate najčešće prezauzete i obično su mame te uz koje bebe i malci obavljaju aktivnosti na Zvechkalici (naročito mame jako malih beba), deci veoma prija promena i druženje sa tatom. Osim toga, mališani imaju potrebu da pokažu i tati šta su sve naučili: kako sviraju štapiće, plešu, prepoznaju pesme, sviraju klavir, pomažu u sklanjanju i pakovanju zvečki. Čest je slučaj da deca već unapred znaju da će i tati biti potrebna marama ili zvečka za sledeću aktivnost koja sledi, pa brzo žele da iznenade tatu, odnesu mu potreban rekvizit i sačekaju red za pesmu, ples ili slično. Poznato je da se tate najbolje snalaze u ulogama plesača u našim zvechkastim koreografijama. Tate vrlo brzo uđu u štos, a vole i da improvizuju sa dečicom dodavajući nove korake ili pokrete što vrlo pozitivno utiče na decu. Zašto? Videvši da je i tata opušten i da prati muziku, i oni će se prepustiti atmosferi pesme uz koju đuskamo i dozvoliti da ih ritam vodi dalje kroz koreografiju.

Zanimljivo je da smo primetili da su tate po pitanju pevanja malo stidljivi od majki, što je na neki način i prirodno, jer, setimo se, mama još u trudnoći ostvaruje kontakt sa bebom kroz pevanje, a kasnije i uspavljivanje, pa na neki način razumemo tate i to što se opterećuju tačnošću onoga što pevaju, ali i načinom na koji pevaju. Međutim, ovo važi za sve tate: dovoljno je da na bilo koji način budete podsticaj deci da se opuste jer od Vas uče i imaju potrebu da imitiraju Vaše ponašanje. Zato, bez pritiska i stresa, pustite svoje glasove i uživajte sa decom u čarima muzike.

Nino i Jakov

Tata Nino sa svojim Jakovom

Da bismo vas dodatno ohrabrili, pomenućemo neka od istraživanja na polju pevanja uspavanki i cupkalica. Prema rezultatima istraživanja na Univerzitetu u Torontu u okviru teme dečjeg reagovanja na tatino pevanje, zaključuje se da su tate koje su pevale novorođenčetu izazvale pozitivne reakcije kod dece; u poređenju sa mamama, tate su bile stabilnije po pitanju jačine pevanja pesmica, a pevanje im je bilo i ritmičnije i izražajnije. Osim toga, bebe su usmerile više vizuelne pažnje na tate nego na mame tokom pevanja zbog zoga što su očevi u svoju interpretaciju uključivali više improvizacije i promene u boji glasa. Ako bismo napravili paralelu sa već pomenutim pristupom očeva koreografiji i đuskanju, zaključujemo da kreativnost i slobodniji pristup očeva umnogome pomaže deci da i oni promene svoj pristup kako u reagovanju na muziku, tako i u njenom stvaranju i izvođenju.

Tata Miloš i njegova Jana

Tata Miloš sa svojom Janom

Za decu je podjednako važno da oba roditelja prate njihov razvoj, aktivno učestvuju u njihovom negovanju, ali i raznoraznim aktivnostima poput muzičke radionice. Zato, vreme je da tate malo preuzmu ulogu muzičara, upuste se u pevanje i đusku, oslobode svoje emocije, smeju se, rasplaču i prate reakcije dece. A za one tate koje nisu znale gde mogu da se zabave sa decom a da mama ne zna, trk na Zvechkalicu.

Saznajte još:

Kako muzika utiče na emocionalni razvoj deteta?

Mama, beba i muzika

Uticaj ritma na razvoj beba i dece

Sviranje instrumenta i pevanje kao savršen put ka dobrim ocenama iz matematike!

Muzika u detinjstvu

U Domu “Dragutin Filipović Jusa”

Kako muzika utiče na emocionalni razvoj deteta?

Tekst: Dunja Savić (muzikolog i predavač u Zvechkalici)
Foto: Foto studio Bajka +  Foto Mrvica

Emotivni život deteta počinje da se formira već u prvim danima po dolasku na svet, i zato na našoj muzičkoj radionici Zvechkalici obožavamo da analiziramo i delimo sa mališanima najrazličitije emocije izazvane muzikom.

IMG_5303.JPG

Prema rečima Džona Votsona, američkog psihologa, beba pri rođenju zna za tri emocije (strah, ljubav i gnev) na osnovu kojih se kasnije razvija čitava paleta raspoloženja. Ona najpre reaguje na glas roditelja i drugih poznatih i dragih ljudi iz porodice i najčešće to pokazuje osmehom zbog osećaja zadovoljstva, ljubavi i topline.

Sluh je jedno od prvih čula koje se formira još pre dolaska na svet, i zbog toga imamo brojna poznata istraživanja koja pokazuju kako bebe već u stomaku veoma pažljivo slušaju i na svoj način reaguju na muziku. Čula dodira i vida počinju da se razvijaju tek tokom prvih meseci života po dolasku na svet, te kod beba zvuk dugo ostaje najvažniji izvor novih otkrića i prepoznavanja pojava u svetu koji ih okružuje. Upravo zato se tvrdi da je muzika najbolje sredstvo za učenje od prvih dana, a i tokom celog života.

Na Zvechkalici, gde na različite načine pristupamo muzici (slušamo, pevamo, stvaramo, đuskamo), zapažamo i različite načine dečjeg reagovanja na istu. Uzmimo za primer sintisajzer, koji svi mališani na Zvechkalici obožavaju da istražuju – uočili smo da se prilikom kontakta sa njim kod mališana podstiče najpre uzbuđenje i radost, zatim se posle prvih proizvedenih tonova pojavljuje osmeh kao rezultat pokrenutog čulnog doživljaja; ponekad su mališani zasenjeni bojom tona, vrlo često i jačinom, te su u skladu sa tim i ozbiljniji i fokusiraniji prilikom osluškivanja samog tona. Nekada preglasno sviranje može da izazove i strah, ali isto tako pruža i upoznavanje svih mogućnosti koje oni sami dobijaju za izražavanje i na koje mogu sami da utiču.

Slušanje muzike izraztito utiče na emotivni razvoj deteta. I sami ste sigurno primetili da deca na brzu, energičnu i pokretljivu muziku reaguju vrlo glasno, skačući, uz osmeh na licu koji slatko i zarazno zrači srećom i radošću. Zajedničko muziciranje, plesanje, pevanje, cupkanje, ili samo slušanje stvara sigurnu i pozitivnu atmosferu, neophodnu za kvalitetan emotivan razvoj svakog deteta. Ponekad određene muzičke numere bude jake emocije koje se reflektuju na različite načine kod svakoga. Neka deca se umire i osluškuju, neka traže fizički kontakt pa razmenjuju zagrljaje i poljupce sa svojim najbližima, kod neke dečice taj naboj emocija dovodi i do suza, pokazujući koliko umetnost može da komunicira bez jezika.

IMG_5308.JPG

U okviru naše muzičke radionice takođe smo primetili da dela iz perioda romantizma izuzetno pozitivno utiču na bebe i malce prouzrokovajući ljubav i saosećanje, dok se, na primer, muzika klasicizma pokazala kao jako delotvorna, umirujuća; prema istraživanjima objavljenim u knjizi Mocartov efekat, muzika klasicizma može da poboljša koncentraciju, memoriju i opažanje prostora. Pored toga, muziku koju čuju na Zvechkalici naše bebe i malci često povezuju i sa situacijama gde su je ranije čuli (pevala im je mama, puštali su kod kuće pre spavanja, slušali sa tatom u kolima), a samim tim povezuju i sa prvim emotivnim doživljajem nastalim prilikom kontakta sa određenom muzikom. Ovo sećanje podstaknuto muzikom predstavlja veliki napredak za dete i pomaže mu kako da upozna sebe i svoje emocije, tako i da izgradi svoj muzički ukus.

Emocije igraju ulogu od prvorazrednog značaja u životu deteta. One ne samo da unose zadovoljstvo u njegovo svakodnevno iskustvo i služe mu kao motivacija za sledeće korake, već takođe mogu da pomognu detetu da uspostavi interakciju sa ljudima oko sebe. Takođe, emocije i njihov zdrav i napredan razvoj jesu i prvi oblik veze detete sa okolinom i služe za istraživanje njegovog odnosa prema svetu koji ga okružuje.

Vreme koje roditelj izdvoji za posvećeno igranje sa detetom postavlja najjače osnove za dalji emotivni razvoj mališana. Zbog toga na Zvechkalici insistiramo da uvek svi zajedno, i roditelji i mališani, učestvuju u našim aktivnostima, i tako zajedno rastu, uče, razvijaju se, i stvaraju sećanja praćena i ispunjena muzikom.

Na Zvechkalici učimo kako da sviramo, pevamo i plešemo, ali i kako da se upoznajemo, verujemo drugima i pružamo ljubav! Tako formiramo čvrstu sigurnu onsovu za razvoj celokupnog bića u najranijem uzrastu i komponujemo čarobno detinjstvo!

IMG_5268.JPG

Saznajte još:

Mama, beba i muzika

Uticaj ritma na razvoj beba i dece

Sviranje instrumenta i pevanje kao savršen put ka dobrim ocenama iz matematike!

Muzika u detinjstvu

U Domu “Dragutin Filipović Jusa”

Mama, beba i muzika

Tekst: Dunja Savić (Muzikolog i predavač u Zvechkalici)
Fotografije: Zvechkalica i Foto Mrvica

Mamina ljubav, briga i privrženost su ono što je bebi najpotrebnije kako bi odrastala u zdravom okruženju pogodnom za dobar i zdrav razvoj. Veza mame i bebe koja počinje pri začeću jeste bebin prvi dodir sa ljudima i upravo je majka osoba kroz koju i uz čiju pomoć beba živi. Naravno, veliki zagrljaj za najdraže tate (pisaćemo i o vama). Svesni činjenice da je bebama u prvim godinama života majka najvažnija osoba, na Zvechkalici, posebno u grupi za bebe, uživamo i muziciramo sa mamama i bebama zajedno. Jer, mame, koliko god da nemate sluha ili mislite da niste talentovane, Vašoj bebi ste podsticaj da i ona iskusi muziku. Uz Vašu pomoć, naravno!

sdr

Kratko ćemo se setiti da beba još u prvim nedelja dok je još u majčinom stomaku reaguje na zvuk. Naime, u toku dvadeset treće nedelje, sluh deteta je dovoljno formiran da bi mogao da reaguje na spoljašnje zvuke; u tom periodu je moždana kora bebe dovoljno razvijena za mišljenje i tada dolazi do utemljenja čula sluha. Usled spoljašnje stimulacije (pevanje, cupkanje, pričanje, izloženost muzici), beba putem amniotičke tečnosti oseča zvuke u vidu vibracija i reaguje na njih. Prema brojnim istraživanjima, pevanje je ocenjeno kao značajna spoljašnja stimulacija, jer ono predstavlja prve lekcije iz jezika koje dete dobija još u materici. Pojedini elementi muzike, posebno visina, boja i intenzitet tona, ali i ritam jesu elementi koji se koriste i pri govoru, a uočili smo da muzika, a posebno pevanje, znatno pobošljava uslove za učenje govora i proširenje vokabulara. Pored toga, studije su pokazale da šestomesečni fetus može da pomera svoje telo u ritmu majčinog govora.

Dakle, zaključili smo da je mama prva osoba koja bebu dok je još u stomaku priprema i uvodi u svet muzike. Muzika, osim što podstiče razvoj bebe, omogućava njeno zbližavanje sa majkom i njihovu međusobnu komunikaciju koja počinje još u prenatalnom dobru kada bebe često udarcima same pokazuju koja im se muzika sviđa, a koja ih iritira. Ova vrsta muzičke komunikacije nastavlja se i kasnije.

Osim što na časovima Zvechkalice radimo na tome da bebe na kreativan način stiču osećaje, veštinu i znanje, trudimo se da bebama (i mamama) obezbedimo toplu atmosferu i tako izmamimo osmehe, zagrljaje i maženje koje uz odabranu muziku doprinose lepšem i snažnijem doživljaju. Organizujući muzičku radionicu tako da svi mogu da uče, zabavljaju se i istražuju, podstičemo druženje dece (i roditelja) u grupi, što doprinosi slobodnijem i sigurnijem pristupu muzici i dečjem muziciranju. Aktivnost koja naročito pospešuje zajedničku muzičku akciju između bebe i mame jeste cupkalica ili kako je na Zvechkalici zovemo – Bebina pesma . Majka cupka bebu, peva joj, ljulja je u ritmu i tako podstiče razne aktivnosti kod bebe – od pažljivog praćenja majčinog glasa, do dodirivanja po licu, do praćenja ritma u kom se kreće mamino telo. Bebina pesma pogodna je i za pevanje kod kuće, tako da savetujemo roditelje i bake i deke da praktikuju pevanje ove cupkalice kad god je moguće kako bi ne samo odvojili vreme za igru i razmenjivanje nežnosti sa bebom, već i za učenje, razvijanje, sticanje novih znanja i veština.

Zato se trudimo da Zvechkalica uvek bude mesto, gde se mame opuštaju da slobodno pevaju i plešu sa bebama, usput kvalitetno stimulišući razvoj svih moždanih centara kod bebica. Takođe, dolaskom svake nedelje na Zvechkalicu, i mame i bebe susreću i upoznaju svoje vršnjake i zajedno stvaraju ekipice za druženje tokom celog života.

Saznajte još:

Uticaj ritma na razvoj beba i dece

Sviranje instrumenta i pevanje kao savršen put ka dobrim ocenama iz matematike!

Muzika u detinjstvu

U Domu “Dragutin Filipović Jusa”

 

Uticaj ritma na razvoj beba i dece

TEKST: Dunja Savić (Muzikolog i predavač u Zvechkalici)
FOTOGRAFIJE: Ivan Stamenković

Svaki roditelj, beba i mališana koji je bio na bar jednoj radionici Zvechkalice, zapamtio je da je sviranje štapića naša nezaobilazna aktivnost! Osim što volimo da budemo bubnjari i razbudimo ceo kraj našom svirkom, štapićima razvijamo raznorazne sposobnosti koje utiču na glavice beba i malaca.

IMG_5302.JPG

Prva stvar zbog koje na muzičkoj radionici insistiramo na sviranju štapića jeste što na taj način želimo da razvijamo osećaj za ritam. Tako, štapiće najčešće sviramo uz poznate, često klasične kompozicije koje karakteriše upravo pokretljiv ritam. Kada beba, a najčešće malac uhvati štapiće u ruke i pokuša da isprati ritam, on najpre jača svoju koncentraciju i fokus usmerava na ritam kao u tom trenutku najbitniju muzičku komponentu. Kako ritam funkcioniše upravo po nekom određenom obrascu, tako naši mališani pokušavaju da prate taj obrazac i sviraju ga u kontinuitetu. Osim fokusa i prepoznavanja obrazaca, sviranje na štapićima i to na različite načine razvija i motoriku. Mi na Zvechkalici kombinujemo nekoliko načina sviranja štapića. Jedan način podrazumeva udarac jednog štapića drugim, zatim štapiće držimo jagodicama i udaramo jedan štapić o drugi. Upošljavanjem jagodica prstića vežba se i pinceta hvat kod beba. Sledeći način sviranja usmeren je na udaranje vrhova štapića prilikom kog je bitno i očima pratiti liniju kretanja štapića. Praćenjem kretanja štapića podstiče se i vizuelna percepcija kod beba i malaca, pa zato na Zvechkalici praktikujemo sviranje ispred beba, kako bi one najpre uočile kako se štapići kreću što se kasnije prenosi i na mnoge druge aktivnost nevezano za muziku. Kao aktivnost koju smatramo izuzetno važnom na muzičkoj radionici jeste i sviranje štapića ukrštenim rukama. Na ovaj način, zbunjuje se vizuelna percepcija zamenom položaja ruku, i dodatno stimuliše brza komunikacija između obe hemisfere mozga. Osvajanje pomenute aktivnosti jeste izuzetan uspeh za naše bebe i malce. Takođe, naš najzanimljivi način sviranje jeste sviranje bez gledanja. Ruke stavimo iza leđa i puštamo da štapići sviraju bez vizuelne kontrole. Kroz ovakav način sviranja, mališani se oslanjaju samo na čulo sluha i dodira i baš na taj način i izoštravaju pomenuta čula.

IMG_5268.JPG

Ali, sigurno se još uvek pitate zašto je rad na uspostavljanju ravnomernog ritma prilikom sviranja štapića uopšte važan za razvoj beba i malaca. Obrasci ponavljanja poput smenjivanja dana i noći, uobičajeno vreme za odlazak na spavanje i ustajanje, bele linije na pešačkom prelazu podstiču vaše dete da slične obrasce pronalazi i u svom bliskom okruženju kao što su na primer igračke različitih boja ili čaše različitih oblika. To znači da je mozak Vašeg deteta počeo da shvata određena pravila koja stoje iza ovih ponavljanja. Isti ovaj princip moguće je pronaći i u sviranju određenih ritmički obrazaca čijim se ponavljanjem ostvaruje kontinuirani ritmički tok. Uočavanje zadatih ritmičkih motiva ali i uočavanje njihovog ponovnog pojavljivanja jasna su naznaka da Vaše dete jasno razume i uspeva da predvidi obrazac koji sledi. Kroz ovu vrstu vežbe, dete razvija svest i o vremenskim intervalima i uspeva da izmeri i oseti vremensko rastojanje između dva obrasca. Naučnici tvrde da deca razvijaju važne koncepte merenja u periodu od treće do pete godine. Mnogo pre nego što Vaše dete uzme lenjir da izmeri dužinu, ono razmišlja o merenju praveći poređeja kao što su veće/manje (veličina) ili brže/sporije (brzina/vreme). Zanimljivo je da se aktiviranjem i radom na uspostavljanju ravnomernog ritma vežbaju i govor i hodanje jer su ove dve radnje takođe zasnovane na obrascima koji se ponavljaju.

Veoma je važno da svakodnevno skrećete pažnju na ravnomeran ritam u što većem broju radnji u društvu Vaših bebica i mališana. Možemo da brojimo i marširamo dok se trudimo da ravnomerno hodamo, ili penjemo uz stepenice (“Jedan-dva”, “Leva-desna”), dok se ljuljamo (“gore-dole”, “dođi-beži”), dok recitujemo ili brojimo. Na taj način mozak vežba da prepoznaje i kopira obrasce i samim tim još brže pamti i funkcioniše.

IMG_20181212_012428.jpg

Na časovima Zvechkalice koristimo kvalitetne drvene štapiće kompanije Woody iz muzičkog seta za decu iz prodavnice Licence Only. Baš oni najviše odgovaraju mališanima jer su nešto većeg obima i ravnih vrhova, tako da su zgodniji za sve nabrojene vežbe koje radimo uz muziku. Upravo iz razloga što su njihovi muzički instrumenti za decu tako sjajni svi novo-upisani mališani u Zvechkalici dobijaju na poklon -20% popust na kupovinu u Licence Only onlajn prodavnici.

Zato, čekamo Vas na Zvechkalici da zajedno sa nama komponujete čarobno i ritmično detinjstvo! Bubnjarski pozdrav!

Sviranje instrumenta i pevanje kao savršen put ka dobrim ocenama iz matematike!

Razvoj naše dece nam je izuzetno važan, bilo da nam je glavni fokus na njihovom emotivnom, intelektualnom ili fizičkom razvoju ili  na sva tri, znači nam da vidimo da oni napreduju dobro, a posebno da su izuzetni u nečemu. To nešto može da bude sport, crtanje, pevanje ili brojanje.

4k-wallpaper-autumn-blur-1490844

Baš to je razlog zašto od ranog uzrasta roditelji insistiraju na aktivnostim koje mogu da imaju pozitivan uticaj na razvoj deteta. Rešili smo da vam serijom tekstova otkrijemo tajne zašto je muzika važna i šta kod mališana podstiče i razvija. Odabrali smo da za početak istražimo vezu muzike i matematike.

Istraživanja Tonija Gardinera, britanskog matematičara tiču se ove veze. Njegova brojna istraživanja pokazala su da postoje veze između napretka u ritmu i sluhu i matematičkog napretka. On ističe da svako dete im sposobnost da uči matematiku, međutim, važno je na vreme uočiti detetov potencijal, i raditi sa njim, isto važi i za muzičke sposbnosti.

Istovremeni rad na oba polja svakako je moguć na časovima muzike za decu u Zvečkalici (zvechkalica), jer je ovo mesto na kome deca uče više od pevanja, igranja i sviranja. Možda se pitate kako je to moguće i zašto? Za one koji to ne znaju, prvo da otrkijemo šta je to što mi na časovima Zvečkalice radimo.

IMG_9285

Aktivno slušamo muziku uz koju  đuskamo, puno skačemo, neumorno pevamo i nesputano sviramo na različitim instrumentima i beskonačno puno puta ponavljamo sve to. I ove aktivnosti, osim što pozitivno utiču na razvoj govornih i muzičkih sposobnosti dece, pospešuju i intelektualni razvoj, podstiču logičko i matematičko razmišljanje i jačaju sposobnosti ključne za kasnije snalaženje u školi, ali i svakodnevnom životu.

Prostorno rasuđivanje

Brojna istraživanja koja se tiču moždanog razvoja pokazala su da se prilikom slušanja ili stvaranja muzike aktiviraju isti oni neuroni u našoj moždanoj kori  koji se “pale” i prilikom rešavanja određenih kompleksnih zadataka koji se odnose na prostorno rasuđivanje. Na taj način, formiraju se određene putanje u mozgu. Što se više ovih putanja stvori, neurološke veze na taj način još više jačaju.

Koncetracija

Važno je da inspirišemo decu da budu aktivni učesnici u stvaranju i izvođenju muzike. Sviranjem štapića, recimo,  deca naprežu svoje vijuge trudeći se da drže ravnomerni ritam. Kroz ovaj vid stvaranja muzike, deca razvijaju koncentraciju, uviđaju ponavljanje određenih ritmičkih obrazaca i šema koje su jako zastupljene i u rešavanju matematičkih zadataka. Uz to, gomila sitnih ravnomernih jedinica stvara asocijaciju na brojanku u glavi i pripremu za sabiranje.

abacus-3288079_1920

Prostorna inteligencija

Posebno zanimljiva aktivnost u Zvečkalici (zvechkalica) koja podstiče razvoj prostorne inteligencije i uvodi mališane u svet geometrije i raznih oblika odnosi se na igru maramama. Ređajući marame na razne načine, deća uviđaju raznorazne oblike – kvadrat, trougao, romboid.

Prepoznavanje obrazaca

Osim što stimulišemo fizičiki razvoj i pospešujemo nove motoričke sposobnosti dečijeg tela kroz koreografiju, njome se ostvaruje važan značaj u pripremi prepoznavanja matematičkih obrazaca! Redovnim ponavljanjem različitih pokreta uz različite delove pesme kao što su  uvod, strofa, refren, deca počinju sama da razumeju šemu, što ima veliki značaj u razumevanju i načinu primene formula i jednačina prilikom matematičkih i logičkih zadataka.

hdr

I dobro, priznaćemo, među svim ovim matematičkim razlozima za upotrebu koreografije u nastavi, važno jeste i da se guza mrda uz cerekanje, jer večiti važan potpor kvalitetnom dečijem razvoju jeste sreća, sigurnost i radost koje ima u odnosu sa svojim roditeljima.

Zato, mame i tate, dođite na Zvečkalicu (zvechkalica) da zajedno kompunujemo čarobno detinjstvo za vaše najdraže!