Mama, beba i muzika

Tekst: Dunja Savić (Muzikolog i predavač u Zvechkalici)
Fotografije: Zvechkalica i Foto Mrvica

Mamina ljubav, briga i privrženost su ono što je bebi najpotrebnije kako bi odrastala u zdravom okruženju pogodnom za dobar i zdrav razvoj. Veza mame i bebe koja počinje pri začeću jeste bebin prvi dodir sa ljudima i upravo je majka osoba kroz koju i uz čiju pomoć beba živi. Naravno, veliki zagrljaj za najdraže tate (pisaćemo i o vama). Svesni činjenice da je bebama u prvim godinama života majka najvažnija osoba, na Zvechkalici, posebno u grupi za bebe, uživamo i muziciramo sa mamama i bebama zajedno. Jer, mame, koliko god da nemate sluha ili mislite da niste talentovane, Vašoj bebi ste podsticaj da i ona iskusi muziku. Uz Vašu pomoć, naravno!

sdr

Kratko ćemo se setiti da beba još u prvim nedelja dok je još u majčinom stomaku reaguje na zvuk. Naime, u toku dvadeset treće nedelje, sluh deteta je dovoljno formiran da bi mogao da reaguje na spoljašnje zvuke; u tom periodu je moždana kora bebe dovoljno razvijena za mišljenje i tada dolazi do utemljenja čula sluha. Usled spoljašnje stimulacije (pevanje, cupkanje, pričanje, izloženost muzici), beba putem amniotičke tečnosti oseča zvuke u vidu vibracija i reaguje na njih. Prema brojnim istraživanjima, pevanje je ocenjeno kao značajna spoljašnja stimulacija, jer ono predstavlja prve lekcije iz jezika koje dete dobija još u materici. Pojedini elementi muzike, posebno visina, boja i intenzitet tona, ali i ritam jesu elementi koji se koriste i pri govoru, a uočili smo da muzika, a posebno pevanje, znatno pobošljava uslove za učenje govora i proširenje vokabulara. Pored toga, studije su pokazale da šestomesečni fetus može da pomera svoje telo u ritmu majčinog govora.

Dakle, zaključili smo da je mama prva osoba koja bebu dok je još u stomaku priprema i uvodi u svet muzike. Muzika, osim što podstiče razvoj bebe, omogućava njeno zbližavanje sa majkom i njihovu međusobnu komunikaciju koja počinje još u prenatalnom dobru kada bebe često udarcima same pokazuju koja im se muzika sviđa, a koja ih iritira. Ova vrsta muzičke komunikacije nastavlja se i kasnije.

Osim što na časovima Zvechkalice radimo na tome da bebe na kreativan način stiču osećaje, veštinu i znanje, trudimo se da bebama (i mamama) obezbedimo toplu atmosferu i tako izmamimo osmehe, zagrljaje i maženje koje uz odabranu muziku doprinose lepšem i snažnijem doživljaju. Organizujući muzičku radionicu tako da svi mogu da uče, zabavljaju se i istražuju, podstičemo druženje dece (i roditelja) u grupi, što doprinosi slobodnijem i sigurnijem pristupu muzici i dečjem muziciranju. Aktivnost koja naročito pospešuje zajedničku muzičku akciju između bebe i mame jeste cupkalica ili kako je na Zvechkalici zovemo – Bebina pesma . Majka cupka bebu, peva joj, ljulja je u ritmu i tako podstiče razne aktivnosti kod bebe – od pažljivog praćenja majčinog glasa, do dodirivanja po licu, do praćenja ritma u kom se kreće mamino telo. Bebina pesma pogodna je i za pevanje kod kuće, tako da savetujemo roditelje i bake i deke da praktikuju pevanje ove cupkalice kad god je moguće kako bi ne samo odvojili vreme za igru i razmenjivanje nežnosti sa bebom, već i za učenje, razvijanje, sticanje novih znanja i veština.

Zato se trudimo da Zvechkalica uvek bude mesto, gde se mame opuštaju da slobodno pevaju i plešu sa bebama, usput kvalitetno stimulišući razvoj svih moždanih centara kod bebica. Takođe, dolaskom svake nedelje na Zvechkalicu, i mame i bebe susreću i upoznaju svoje vršnjake i zajedno stvaraju ekipice za druženje tokom celog života.

Saznajte još:

Uticaj ritma na razvoj beba i dece

Sviranje instrumenta i pevanje kao savršen put ka dobrim ocenama iz matematike!

Muzika u detinjstvu

U Domu “Dragutin Filipović Jusa”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s