Sviranje instrumenta i pevanje kao savršen put ka dobrim ocenama iz matematike!

Razvoj naše dece nam je izuzetno važan, bilo da nam je glavni fokus na njihovom emotivnom, intelektualnom ili fizičkom razvoju ili  na sva tri, znači nam da vidimo da oni napreduju dobro, a posebno da su izuzetni u nečemu. To nešto može da bude sport, crtanje, pevanje ili brojanje.

4k-wallpaper-autumn-blur-1490844

Baš to je razlog zašto od ranog uzrasta roditelji insistiraju na aktivnostim koje mogu da imaju pozitivan uticaj na razvoj deteta. Rešili smo da vam serijom tekstova otkrijemo tajne zašto je muzika važna i šta kod mališana podstiče i razvija. Odabrali smo da za početak istražimo vezu muzike i matematike.

Istraživanja Tonija Gardinera, britanskog matematičara tiču se ove veze. Njegova brojna istraživanja pokazala su da postoje veze između napretka u ritmu i sluhu i matematičkog napretka. On ističe da svako dete im sposobnost da uči matematiku, međutim, važno je na vreme uočiti detetov potencijal, i raditi sa njim, isto važi i za muzičke sposbnosti.

Istovremeni rad na oba polja svakako je moguć na časovima muzike za decu u Zvečkalici (zvechkalica), jer je ovo mesto na kome deca uče više od pevanja, igranja i sviranja. Možda se pitate kako je to moguće i zašto? Za one koji to ne znaju, prvo da otrkijemo šta je to što mi na časovima Zvečkalice radimo.

IMG_9285

Aktivno slušamo muziku uz koju  đuskamo, puno skačemo, neumorno pevamo i nesputano sviramo na različitim instrumentima i beskonačno puno puta ponavljamo sve to. I ove aktivnosti, osim što pozitivno utiču na razvoj govornih i muzičkih sposobnosti dece, pospešuju i intelektualni razvoj, podstiču logičko i matematičko razmišljanje i jačaju sposobnosti ključne za kasnije snalaženje u školi, ali i svakodnevnom životu.

Prostorno rasuđivanje

Brojna istraživanja koja se tiču moždanog razvoja pokazala su da se prilikom slušanja ili stvaranja muzike aktiviraju isti oni neuroni u našoj moždanoj kori  koji se “pale” i prilikom rešavanja određenih kompleksnih zadataka koji se odnose na prostorno rasuđivanje. Na taj način, formiraju se određene putanje u mozgu. Što se više ovih putanja stvori, neurološke veze na taj način još više jačaju.

Koncetracija

Važno je da inspirišemo decu da budu aktivni učesnici u stvaranju i izvođenju muzike. Sviranjem štapića, recimo,  deca naprežu svoje vijuge trudeći se da drže ravnomerni ritam. Kroz ovaj vid stvaranja muzike, deca razvijaju koncentraciju, uviđaju ponavljanje određenih ritmičkih obrazaca i šema koje su jako zastupljene i u rešavanju matematičkih zadataka. Uz to, gomila sitnih ravnomernih jedinica stvara asocijaciju na brojanku u glavi i pripremu za sabiranje.

abacus-3288079_1920

Prostorna inteligencija

Posebno zanimljiva aktivnost u Zvečkalici (zvechkalica) koja podstiče razvoj prostorne inteligencije i uvodi mališane u svet geometrije i raznih oblika odnosi se na igru maramama. Ređajući marame na razne načine, deća uviđaju raznorazne oblike – kvadrat, trougao, romboid.

Prepoznavanje obrazaca

Osim što stimulišemo fizičiki razvoj i pospešujemo nove motoričke sposobnosti dečijeg tela kroz koreografiju, njome se ostvaruje važan značaj u pripremi prepoznavanja matematičkih obrazaca! Redovnim ponavljanjem različitih pokreta uz različite delove pesme kao što su  uvod, strofa, refren, deca počinju sama da razumeju šemu, što ima veliki značaj u razumevanju i načinu primene formula i jednačina prilikom matematičkih i logičkih zadataka.

hdr

I dobro, priznaćemo, među svim ovim matematičkim razlozima za upotrebu koreografije u nastavi, važno jeste i da se guza mrda uz cerekanje, jer večiti važan potpor kvalitetnom dečijem razvoju jeste sreća, sigurnost i radost koje ima u odnosu sa svojim roditeljima.

Zato, mame i tate, dođite na Zvečkalicu (zvechkalica) da zajedno kompunujemo čarobno detinjstvo za vaše najdraže!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s